Bitcoin Taproot Güncellemesi Nedir?
Taproot Nedir?, Taproot 2017’den bu yana gelen en büyük Bitcoin güncellemesi olmak üzere. Bitcoin’in akıllı sözleşme esnekliğini genişletecek ve bunu yaparken daha fazla gizlilik sunacak.
Yıllar sonra gelen Bitcoin yükseltmesi, dünya çapındaki madenciler tarafından onaylandı. Bu madenciler arasında nadir görülen bir fikir birliği anı çünkü daha önce 2017 yılında yapılan güncellemede yatırımcılar ve madencilerin büyük bir kısmı bu güncellemeye karşı çıkmıştı.
Yükseltmenin adı Taproot ve Kasım ayında yürürlüğe girecek. Bunu yaptığında, daha fazla işlem gizliliği ve verimliliği anlamına gelecek ve en önemlisi, aracıları en karmaşık işlemlerden bile ortadan kaldıran blockchain teknolojisinin önemli bir özelliği olan akıllı sözleşmelerin potansiyelini ortaya çıkaracak.
Bitcoin odaklı girişim firması Stillmark’ın kurucusu ve yönetici ortağı Alyse Killeen, “Taproot önemlidir, çünkü bitcoin’in faydasını genişletmekle ilgilenen girişimciler için geniş bir fırsat sunuyor” dedi.
Taproot Neleri Değiştirecek?
Bitcoin’in bu güncellemesi genel olarak bir kişinin yaptığı her işlemde bıraktığı parmak izi olarak düşünebileceğiniz dijital imzalarla ilgilidir.
Şu anda, kripto para birimi, bir bitcoin cüzdanını kontrol eden özel anahtardan oluşturulan ve bitcoin’in yalnızca hak sahibi tarafından harcanabilmesini sağlayan “Eliptik Eğri Dijital İmza Algoritması” adlı bir şey kullanıyor. Hong Kong merkezli büyük madencilik havuzu Poolin’in başkan yardımcısı Alejandro De La Torre’ye göre Taproot, Schnorr imzaları olarak bilinen ve temelde çoklu imza işlemlerini okunamaz hale getiren bir yönteme geçecek.
Pratikte bu, daha fazla mahremiyet anlamına gelir çünkü anahtarlarınız zincir üzerinde çok fazla açığa çıkmayacak. Daha önce kripto borsası Gemini’de güvenlik mühendisi olan Brandon Arvanaghi, “Bu çok iyi kim olduğunu gizleyebilirsin, ki bu önemli” dedi.
Genel blok zincirindeki bireysel bitcoin adresiniz için daha fazla anonimlik anlamına gelmez, ancak basit işlemleri daha karmaşık ve birden çok imzadan oluşan işlemlerden ayırt edilemez hale getirir.
Bu güçlendirilmiş imzalar, aynı zamanda blok zincirinde yaşayan kendi kendini yürüten anlaşmalar olan akıllı sözleşmeler için bir oyun değiştiricidir. Akıllı sözleşmeler teorik olarak her ay kiranızı ödemekten aracınızı kaydettirmeye kadar neredeyse her türlü işlem için kullanılabilir.
Taproot, akıllı sözleşmeleri blok zincirinde kapladıkları alan açısından daha ucuz ve daha küçük hale getirir. Killeen, bu gelişmiş işlevsellik ve verimliliğin “akıllara durgunluk veren bir potansiyel” sunduğunu söylüyor.
Kripto para madenciliği uzmanı Marathon Digital Holdings CEO’su Fred Thiel, “Taproot için en önemli şey akıllı sözleşmeler” dedi. “Zaten ethereum ağındaki inovasyonun birincil itici gücü. Akıllı sözleşmeler aslında size blok zincirinde gerçekten uygulamalar ve işler oluşturma fırsatı veriyor.”
Daha fazla programcı, bitcoin’in blok zincirinin üzerine akıllı sözleşmeler inşa ettikçe, bitcoin’in DeFi veya aracıyı ortadan kaldırmak için tasarlanmış finansal uygulamaları tanımlamak için kullanılan bir terim olan merkezi olmayan finans dünyasında daha fazla oyuncu olma potansiyeli de vardır.
Bugün, ethereum, “dapps” olarak da adlandırılan bu uygulamalar için tercih edilen blok zinciri olarak hakimdir.
Yani tüm bu açıklamaların odağında bu güncellemeyle beraber akıllı sözleşmeler dediğimiz kavramın günlük hayatta kullanılabilirliğinin büyük ölçüde artacağını söyleyebiliriz.