Son dönemde popülerleşen ve gelecek vaadeden projelerden biri de Metaverse projeli coinler. Bu sebeple insanlar metaverse coinleri hangileri diye aramaya başlıyor sizler için piyasa değerine göre en popüler metaverse coinlerinin listesini hazırladık
Metaverse Coinleri Hangileri?
Şu anki piyasa değerine göre en popüler 5 Metaverse Coininin listesi:
1. Axie (AXS) Coin Nedir:
Axie Infinity, kısmen oyuncularının sahip olduğu ve işlettiği blok zinciri tabanlı bir ticaret ve savaş oyunudur.
Pokémon ve Tamagotchi gibi popüler oyunlardan ilham alan Axie Infinity, oyuncuların Axies olarak bilinen token tabanlı yaratıkları toplamasına, üremesine, yükseltmesine, savaşmasına ve takas etmesine olanak tanır.
Bu Axie’ler çeşitli biçimler alabilir ve su, canavar, kuş, böcek, bitki ve sürüngen bölümleri dahil olmak üzere 500’den fazla farklı vücut parçası mevcuttur. Her tür sınıfından parçalar dört farklı nadirlik skalasında gelir: yaygın, nadir, ultra nadir ve efsanevi – ve Axies vücut parçalarının herhangi bir kombinasyonuna sahip olabilir, bu da onları oldukça değişken ve genellikle nadir ve benzersiz hale getirir.
Her Axie, farklı niteliklere ve güçlere sahip, değiştirilemez bir jetondur (NFT) ve kazanan takım, bir Axie’nin istatistiklerini yükseltmek veya vücut kısımlarını geliştirmek için kullanılan daha fazla deneyim (exp) puanı kazanarak 3v3 savaşlara girilebilir. Bu Eksenler, Axie pazarında kullanılabilen veya satılabilen yeni ve benzersiz yavrular üretmek için bir araya getirilebilir.
2. Decentraland (MANA) Coin Nedir:
Decentraland (MANA) kendisini; kullanıcıların içerik ve uygulamalar oluşturmasına, deneyimlemesine ve para kazanmasına olanak tanıyan, Ethereum blockchain tarafından desteklenen sanal gerçeklik platformu olarak tanımlıyor.
Bu sanal dünyada kullanıcılar, daha sonra gezebilecekleri, üzerine yeni yapılar inşa edebilecekleri ve para kazanabilecekleri araziler satın alıyorlar.
Decentraland ağında iki token kullanılmaktadır: MANA ve LAND. Benzersiz (non-fungible) ERC-721 LAND token’larını satın almak için, ERC-20 standardında geliştirilen MANA token’larının yakılması gerekmektedir. MANA token’lar, Decentraland sektöründe avatar, giyilebilir varlık, isim ve benzeri kozmetik sanal varlık ödemeleri için kullanılabiliyor.
3. Sandbox (SAND) Coin Nedir:
2011 yılında Pixowl tarafından başlatılan The Sandbox, kullanıcıların bir oyun biçiminde dijital varlıklar oluşturmasına, inşa etmesine, satın almasına ve satmasına olanak tanıyan blok zinciri tabanlı bir sanal dünyadır. Sandbox, merkezi olmayan otonom organizasyonların (DAO) ve değiştirilemez jetonların (NFT’ler) güçlerini birleştirerek, gelişen bir oyun topluluğu için merkezi olmayan bir platform oluşturur.
Resmi teknik incelemeye göre, Sandbox platformunun ana görevi, blok zincir teknolojisini ana akım oyunlara başarılı bir şekilde tanıtmaktır. Platform, kullanıcıların aynı anda hem yaratıcı hem de oyuncu olmalarını sağlayan yaratıcı bir “oynayarak kazan” modelini kolaylaştırmaya odaklanıyor. Sandbox, platformdaki işlemleri kolaylaştıran SAND yardımcı programı belirtecini tanıtarak blok zinciri teknolojisinin güçlerini kullanır.
4. Yield Guild Games (YGG) Coin Nedir:
Merkeziyetsiz otonom organizasyon (DAO) olan Yield Guild Games (YGG), sanal dünya üstündeki eşsiz token’lara (non-fungible token, NFT) odaklanan bir proje. Organizasyonun amaçları arasında, dünyanın en büyük sanal ekonomisini oluşturmak, varlıklardan maksimum yarar sağlamak amacı ile optimize etmek ve elde edilen gelirleri paydaşlara dağıtmak geliyor.
Yield Guild Games, merkeziyetsiz oyunlara ilgi duyan, sanal dünya ve blockchain tabanlı oyunlarda kullanılacak olan NFT’lere yatırım yaparak para kazanan oyuncu ve yatırımcı topluluğu oluşturdu.
5. WEMIX Coin Nedir:
Wemix, amiral gemisi blok zinciri oyun hizmetleri kolu olarak WEMADE’nin yan kuruluşu olan Wemade Tree tarafından geliştirilen blok zinciri tabanlı bir Küresel Oyun Platformudur. “Wemix”, kullanıcılara dijital varlıklar için cüzdanlar ve pazar yeri sağlayan oyun dApp’leri için bir platformdur (değişebilir jetonlar, takas edilemeyen jetonlar). Wemix, mevcut blockchain oyun projeleri sadece dijital varlık değişimine odaklanırken, özünde kullanıcıların “deneyimsel değeri” olan bir blockchain oyun ekosistemini beslemeyi öngörüyor.
Peki Metaverse Nedir?
Metaverse, tüm sanal dünyaların, artırılmış gerçeklik ve İnternet’in toplamı da dahil olmak üzere, neredeyse geliştirilmiş fiziksel gerçeklik ve fiziksel olarak kalıcı sanal alanın yakınsamasıyla oluşturulan kolektif bir sanal paylaşılan alandır.
Metaverse projeli coinler ise bu benzer oyunlar oluşturur. Bu oyunların içinde insanlar o projeye ait coini veya tokeni kullanarak ticaret yapar (arsa almak, kıyafet almak vb.). Yani oyunu oynayarak coin kazanma şansınız da olur.