Endonezya’nın en üst düzey İslami bilim kurumu olan Ulusal Ulema Konseyi’nin (MUI), Bitcoin (BTC) gibi kripto para birimlerinin İslam’ın ilkelerine göre haram veya yasak olduğunu bildirdiği bildirildi.
MUI’nin Fetva Komisyonu başkanı Asrorun Niam Sholeh, dini otoritenin “belirsizlik, bahis ve zarar” iddiasıyla kripto para birimlerini reddettiğini doğruladı.
MIU’nun bir uzman MIU duruşmasının ardından yaptığı açıklamada, MIU’nun kripto ticaretini onaylaması için Bitcoin gibi kripto para birimlerinin bir emtia veya dijital varlık olarak Şeriat kurallarına uyması ve “açık bir fayda” göstermesi gerektiği bildirildi.
MIU, Endonezya’nın en büyük sosyal, politik, ekonomik ve yasal sorunlarından bazılarını İslam hukuku merceğinden ele almak için tasarlanan Ulama Fetva Komisyonu’nun bir parçası olarak Bitcoin’i tartıştı.
MIU’nun Doğu Java şubesi daha önce, Ekim ayı sonlarında kripto para biriminin kullanımını haram ilan eden bir fetva yayınlamıştı – “İslam hukukunun bir noktasında kalifiye bir hukuk alimi tarafından verilen resmi bir hüküm veya yorum”.
MIU hükümet tarafından finanse edilen bir kuruluş olsa da, konseyin son kararının yasal olarak bağlayıcı olmadığı bildiriliyor. MUI, fetvanın Endonezya’da kanun olmadığını kabul etmesine rağmen, bazı kaynaklara göre hala bir “yasama ilhamı” kaynağı olarak kullanılabilir.
Bloomberg’e göre, MUI’nin son kararı Endonezya’da tüm kripto ticaretinin durdurulacağı anlamına gelmiyor. Bununla birlikte, konsey Müslümanları kriptoya yatırım yapmaktan caydırabilir ve yerel kurumların kripto varlıkları ihraç etmeyi yeniden gözden geçirmesini sağlayabilir.